Koop jouw kaarten nu!
Ontdek Telstar Zakelijk
0
Ontdek Telstar Zakelijk
Koop jouw kaarten nu!
Koop jouw kaarten nu!

Port of Energy

De industrie in het Noordzeekanaalgebied staat aan het begin van een belangrijke verandering – richting een schonere, duurzamere toekomst.

De noodzaak om te verduurzamen wordt steeds duidelijker en de industrie speelt hierin een sleutelrol. Verduurzaming van de industrie is complex. Het vraagt om nieuwe energie-infrastructuur, innovatie, investeringen en bovenal: samenwerking over grenzen heen.

Port of Energy is het samenwerkingsplatform voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen in het Noordzeekanaalgebied die zich inzetten voor een toekomstbestendige, circulaire en schonere industrie. 

Together for Clean Industry is onze gedeelde ambitie: We maken werk van een sterke economie en een schonere toekomst van de industrie in de regio. We staan aan een belangrijke verandering richting een schonere en duurzamere toekomst. Maar we spreken wél de gezamenlijke ambitie uit om dat te willen veranderen Dit doen we met concrete initiatieven. Samen dragen we de verantwoordelijkheid voor een schone en duurzame toekomst van de industrie in de regio.

Samenwerking met Telstar

Verbinding met de regio

Om onze missie zichtbaar te maken en verbinding met de regio te versterken, is Port of Energy een samenwerking aangegaan met voetbalclub Telstar in Velsen. Als shirtsponsor én partner gebruiken we het stadion voor gelijkgestemde bedrijven, overheden en kennisinstellingen die zich inzetten voor een schonere industrie. Het BUKO stadion wordt daarmee meer dan een sportlocatie: het wordt een plek voor dialoog, inspiratie en activaties – aan de monding van het Noordzeekanaalgebied. Samen met Telstar geven we vorm aan een toekomst waarin economische kracht en duurzaamheid hand in hand gaan.

Wat Telstar uniek maakt, is de combinatie van de diepgewortelde cultuur van samenwerking en gemeenschapszin, met de grote industriële kracht in de regio.. Als Port of Energy zijn we trots om onze naam aan deze club te verbinden – en we bouwen graag samen verder aan de unieke cultuur en het succes van Telstar. 

Energie als gedeeld fundament van de transitie

De verduurzaming van energie is dé sleutel tot het schoner maken van de industrie. Zonder betrouwbare, schone en toekomstgerichte energie-infrastructuur komt de transitie tot stilstand. Verduurzaming van energie met groene waterstof, elektriciteit uit zon en wind en de inzet van biobased brandstof is de sleutel voor een schonere industrie. 

Port of Energy verbindt partijen die deze omslag mogelijk willen maken – van producent tot gebruiker, van netbeheerder tot innovator. Want zonder energie, geen industrie. En zonder duurzame energie, geen toekomst.

Energie overstijgt individuele bedrijven, industrieën en gemeentegrenzen. Het vraagt om visie, regionale regie en gezamenlijke investeringen. Alleen dan ontstaat er een robuust, gedeeld energiesysteem – de motor onder de circulaire en industriële transitie.

De deelnemers aan Port of Energy zien allemaal een toekomst van deze regio die groen en verbonden is. Dit is niet alleen noodzakelijk voor het behalen van de klimaatdoelen voor 2050, maar biedt ook nieuwe economische kansen voor ondernemers, technici, ontwikkelaars en kennisinstellingen.

Voedselindustrie

De visserijsector in IJmuiden levert hoogwaardige, eiwitrijke visproducten. Gezonde voeding is ook in de sportwereld een belangrijk thema. Vis is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren en draagt zo bij aan een gezonde leefstijl. IJmuiden is uitgegroeid tot een koploper in duurzame visproductie en -distributie en onderscheidt zich door een sterke focus op innovatie: van energie efficiënter varen en selectievere vangsttechnieken tot geavanceerde visverwerking en koeltechnologie. Het gebied rond Zaanstad staat internationaal bekend om zijn sterke cluster in de voedsel- en procesindustrie. Hier worden halffabricaten en eindproducten vervaardigd die hun weg vinden naar wereldwijde voedselketens. De regio is toonaangevend in innovatieve productietechnologie, verpakking en logistiek. Circulariteit speelt een steeds grotere rol: reststromen uit voedselproductie worden steeds vaker hergebruikt in nieuwe toepassingen, wat de sector veerkrachtig en toekomstgericht maakt.

Maakindustrie

Het Noordzeekanaalgebied kenmerkt zich door een sterke maakindustrie met internationale uitstraling. Hier worden strategische goederen geproduceerd zoals staal en cement – onmisbaar voor sectoren als woningbouw, infrastructuur en mobiliteit. De nabijheid van zeehavens maakt de regio aantrekkelijk voor grote industriële spelers, waaronder rederijen, offshorebedrijven en verladers. De productie- en assemblagecapaciteit in dit gebied ondersteunt ook innovatieve projecten op het gebied van duurzame technologie.

Circulaire industrie

Amsterdam heeft zich ontwikkeld tot een centrum voor de circulaire economie. In de regio worden reststromen zoals metalen, plastics, e-waste en organisch afval omgezet in nieuwe producten en grondstoffen. De combinatie van innovatieve recyclingtechnologie, logistieke knooppunten en samenwerkingen met kennisinstellingen maakt het Noordzeekanaalgebied een koploper op het gebied van hergebruik en waardebehoud. Ook Zaanstad en IJmuiden dragen bij aan deze ontwikkeling, met initiatieven in verpakkingshergebruik, bio-based materialen en industriële symbiose.

Regionale samenwerking

Samenwerking als randvoorwaarde

Regionale samenwerking is essentieel. Alleen door (haven)bedrijven, overheden, kennisinstellingen en bewoners structureel met elkaar te verbinden, kunnen we de opgaven van deze tijd omzetten in gedeelde oplossingen en nieuwe economische kansen.

De transitie naar een schonere industrie is complex, en raakt tal van regionale en nationale opgaven tegelijk:

  • - De uitrol van windparken op de Noordzee
  • - De uitbreiding van het nationale energienetwerk
  • - De beschikbaarheid van vitale grondstoffen
  • - De verduurzaming van Tata Steel
  • - De ruimte- en netcongestie in de havens
  • - De uitstoot- en stikstofreductie in industrie en logistiek
  • - De bijdrage van vis als gezonde, betaalbare eiwitbron voor de groeiende wereldbevolking

Port of Energy is het platform dat deze samenwerking mogelijk maakt, versnelt en versterkt. Wij pakken knelpunten aan, benutten kansen en zetten de regio gezamenlijk op voorsprong.

To Top