Interview met aanvoerster van Telstar Vrouwen: Dominique Bruinenberg

Afgelopen zomer kwam Dominique Bruinenberg weer ‘thuis’ in Velsen-Zuid. In 2011 begon het hier voor haar op het hoogste niveau na in de jeugd voor VV Nooit Gedacht (Geffen) en RKSV Margriet (Oss) te hebben gespeeld. Tot 2015 maakte Bruinenberg deel uit van de selectie van de Witte Leeuwinnen. Via ADO Den Haag, AGSM Verona, Sunderland, Everton LFC, PEC Zwolle en SC Sand keerde zij deze zomer weer terug bij Telstar.

 

Ieder seizoen evalueert Bruinenberg, samen met de mensen om haar heen, hoe het seizoen is gelopen en wat voor haar de beste vervolgstap is in haar carrière. Deze zomer viel de keuze op een terugkeer naar Telstar Vrouwen. Bruinenberg: “De gesprekken met Telstar voelde vanaf het begin goed en de plannen spraken mij heel erg aan. Naast dat goede gevoel, heeft de mogelijkheid om in Nederland als fullprof te leven voor mij de doorslag gegeven.”.

 

Ervaring in het buitenland

Een aantal jaar heeft Bruinenberg in het buitenland als fullprof geleefd en gespeeld. Hier heeft ze veel ervaren en geleerd dat ze mee neemt naar Telstar. “Om te kunnen presteren, moet alles in het teken staan van je ontwikkeling. Daar hoort ook herstel bij, denk aan slaap en voeding. In het buitenland is alles zo ingericht dat je optimaal kan presteren en er dus alles uit kan halen. Dat neem ik voor mijzelf mee, door zo te leven en ik hoop dat ik dit kan doorgeven aan de volgende generatie.”.

 

In Nederland kan dit nog veel beter, ziet Bruinenberg:  “Niet alle clubs faciliteren alle speelsters volledig. Daarmee bedoel ik financieel, maar ook toegang tot bijvoorbeeld fysio’s en masseurs voor herstel en mentale hulp. De Vrouwen Eredivisie heeft nog veel stappen te zetten om uiteindelijk een volwaardige competitie neer te zetten.”.

 

Op naar het linkerrijtje

Bruinenberg is een echte leider, zowel binnen als buiten het veld. “Ik ben kritisch en duidelijk, maar sta ook midden in de groep. Het is heel belangrijk dat iedere speelster het gevoel heeft naar mij toe te kunnen komen voor hulp of advies. Daarnaast wil ik met mijn voetbalkwaliteiten het team aan de hand meenemen om samen mooie aanvallen en doelpunten te maken.”.

 

Ook al is Telstar Vrouwen nieuw in de Azerion Vrouwen Eredivisie, de ambitie is duidelijk: het linkerrijtje. Dit is ook de doelstelling van Dominique: “Uiteindelijk gaat topsport om winnen en wil ik graag in het linkerrijtje eindigen. Daarvoor is het aller-belangrijkste dat wij als team stappen zetten, we zijn een volledig nieuwe groep en merken dat nog niet alles perfect op elkaar is afgestemd. Hoe meer wij samen trainen en wedstrijden spelen, hoe beter dat steeds zal gaan. En ik geloof dat als wij goed spel zullen laten zien, dit resulteert in punten.”.

 

Ontwikkelen

Hoe de toekomst er uit ziet voor Telstar Vrouwen? “Ik denk dat Telstar Vrouwen een mooie ontwikkeling zal doormaken de komende jaren waarin veel talent zal doorbreken. Dan, in combinatie met ervaren krachten, zal Telstar Vrouwen een team zijn waar andere teams in de komende jaren rekening mee moeten houden.”, aldus Bruinenberg. En dit is precies wat Telstar Vrouwen wil zijn: de beste opleidingsclub van Nederland die prestaties gaat boeken door een goede combinatie van talent en ervaring.

;
;
Naar boven