Verkoop gestart:koop jouw kaarten nu!
Meetings & events
Meetings & events
Verkoop gestart: koop jouw kaarten nu!
Verkoop gestart: koop jouw kaarten nu!

Van 1964 tot 1978

in de Eredivisie.

Het succes van de nieuw opgerichte fusieclub liet niet lang op zich wachten. Al in haar eerste seizoen wist Telstar te promoveren naar de Eredivisie. Daarin kwam zij van 1964 tot 1978 onafgebroken uit. De hoogste klassering van Telstar was een 6de plaats in het seizoen 1973-1974. Na 14 mooie seizoenen moest de club in het seizoen 1977-1978 helaas een stap terugdoen.

 Sindsdien is Telstar, ondanks het feit dat zesmaal aan de play-offs werd meegedaan, nooit meer uitgekomen in de Eredivisie. In de beker behaalde Telstar in het seizoen 1991-1992 de halve finale. Deze werd echter verloren van Roda JC.

Stormvogels Telstar.

2001 en 2008

Tussen 2001 en 2008 veranderde onze naam in Stormvogels Telstar. De fusie tussen amateurvereniging Stormvogels en profclub Telstar moest meer jeugdig talent en doorstroming naar het eerste team opleveren, maar bleek weinig succesvol. Na 2008 werd deze fusie ontbonden en sindsdien gaat de club weer als Telstar door het leven. Telstar kent een rijke historie aan spelers en trainers. Nog steeds gaan de verhalen rond over iconische Witte Leeuwen als oud mister Telstar Fred Bischot, Paul van der Meeren, Fred André, Frans van Essen, Ruud Geels , Kees van Kooten, Jan Rab (die de club naar de 6e plaats in de eredivisie loodste), Simon Kistemaker, Melvin Holwijn en clubtopscorer Sander Oostrom. En wat te denken van Louis van Gaal, die ook ooit het shirt van Telstar heeft gedragen. Zo kunnen we met gemak nog wel even doorgaan. Benieuwd naar een aantal belangrijke personen uit onze historie?

Frank Korpershoek

Mister Telstar. In het seizoen 2020/2021 behaalde aanvoerder Korpershoek het record van meeste wedstrijden voor de Witte Leeuwen. Een record wat decenialang in bezit was van Fred Bischot. Een clubicoon zoals je ze nooit meer ziet, onze Frank.

Simon Kistemaker

Geliefd onder voetballend Nederland, maar in het bijzonder bij onder andere de Telstarfans. Onze "Kist" was twee periodes werkzaam bij Telstar en bezorgde herkenbaar voetbal voor de supporters. Mouwen opstropen en niet zeiken. Het leverde mooie resultaten op. In 2013 werd Kistemaker verkozen tot trainer van de halve eeuw.

Sander Oostrom

Met zijn 87 doelpunten in dienst van Telstar mag Sander Oostrom zich nog altijd clubtopscorer noemen. De uit Oostzaan afkomstige aanvaller wist in zijn twee periodes bij Telstar de harten van de supporters te veroveren en tevens de meest prominente plaats op de topscorerslijst. Een record om te koesteren.

Fred Bischot

Met 372 wedstrijden in het magische wit van Telstar mocht Fred Bischot tot 2020 Mister Telstar noemen. In de jaren 70 en 80 kwam de Amsterdammer uit voor Telstar in zowel de Ere als Eerste Divisie. Het leverde hem jarenlang dit prachtige record op wat hij in 2020 moest afstaan aan Frank Korpershoek.

De historische thuishaven van Telstar

711 stadion

Sportpark Schoonenberg, Telstar stadion en tegenwoordig het 711 Stadion. De thuishaven van de Witte Leeuwen kent een rijke en prachtige historie. Tussen de giganten die de voetbalwereld tegenwoordig kent heeft het stadion in Velsen-Zuid altijd haar charme behouden. Ook met de nieuwste ontwikkelingen zal de romantisering van het stadion altijd voort blijven duren. Wij nemen u mee langs een stuk historie.

De start

Sportpark Schoonenberg

Op 27 maart 1948 was het zover, het Gemeentelijk Sportpark Schoonenberg werd officieel geopend met een wedstrijd tussen VSV en Stormvogels. Sportpark Schoonenberg was oorspronlijk gepland met een sintelbaan, maar hier werd uiteindelijk van afgezien. Bij gebrek aan hout en staal na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de eerder al gewenste overkapping van de zittribune pas in 1954 uitgevoerd.

In 1963 wordt de Minister van Houtenlaan aangelegd, langs de West-zijde van het stadion. Het succes van Telstar in haar eerste jaar leidt tot veel toeloop en in 1964 wordt daarom aan de overzijde van deze nieuwe rijweg het bekende grote parkeerterrein uit de grond gestampt.

Professionalisering van het stadion

Succesjaren

In het succesjaar 1975 krijgt de dan nog staantribune op Oost een volledige overkapping, waarna er in 1981 stadionlampen in het stadion worden geïnstalleerd. Deze leiden in eerste instantie tot klachten van de scheepvaart op het Noordzeekanaal. Door achterstallig onderhoud en verscherpte regelgeving worden de betonnen staantribunes achter de doelen in de loop van de jaren negentig voorgoed gesloten. In 1999 wordt de staantribune op Oost omgebouwd tot een zittribune.

In 2009 verschijnt er een compleet nieuwe hoofdtribune aan de West-zijde, waar de oude houten zittribune van eind jaren veertig plaats heeft moeten maken. De bijgebouwen aan de West-zijde gaan ook plat, enkel het Pavljoen en een voormalig schuurtje blijven overeind. Een jaar later wordt er op de Zuid-zijde een kleine staantribune toegevoegd aan het stadion en in 2012 wordt er een mediacabine geplaatst op de tribune aan de Oost-zijde.

Grootse plannen 711 Stadion

Anno 2020

In 2019 laat Telstar zonnepanelen op de daken van de Oost- en de West-tribune plaatsen en presenteert zij haar plannen voor verdere ontwikkeling van het stadion in de periode 2020-2026. De intentie is om in eerste instantie de faciliteiten te verbeteren aan de Oost-zijde. Plannen voor de langere termijn behulsen zittribunes met faciliteiten aan de Zuid-zijde en de Noord-zijde, uitbreiding van de faciliteiten in en rondom de hoofdtribune en het vervangen van kunstgras door natuurgras.

To Top