Single Blog Title

This is a single blog caption

Vandaag 42 jaar geleden: knap resultaat niet voldoende

Het is vandaag, 2 april, exact 42 jaar geleden dat Telstar haar beste resultaat ooit behaalde in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord. Onder het toeziend oog van ruim 7000 toeschouwers wisten Telstar en Feyenoord allebei een punt over te houden aan de wedstrijd. En dat mag voor Telstar verrassend genoemd worden, aangezien Telstar op 2 april, met nog 5 speelrondes te gaan, al officieel gedegradeerd was.

Het seizoen 1977/1978 zal bij de echte Telstar kennis met name buikpijn oproepen. Het is het seizoen waarin Telstar de laatste plaats van de competitie behaald en daarmee voor de eerste keer in haar jonge bestaan zal degraderen naar de Eerste Divisie. Toch kende het seizoen ook spaarzame hoogtepunten. Zo werden de lokale derby’s in eigen huis tegen zowel HFC Haarlem (2-1) als FC Volendam (1-0) gewonnen door de Witte Leeuwen.

Op 2 april is het voor Telstar vooral een zogeheten “moetje”, de uitwedstrijd tegen Feyenoord nadat het eerder al wist dat degradatie onomkeerbaar was. Feyenoord daarentegen had nog van alles om voor te spelen. De Rotterdammers waren op dat moment nog lang niet zeker van lijfsbehoud. Telstar, met spelers als Jan Nederburgh, Louis van Gaal en Jos Jonker, speelt daarmee puur voor de eer en de premies. De bezoekers zagen een volgens de kranten “risicoloze” wedstrijd waarin beide ploegen nimmer een juiste vorm wisten te vinden. Feyenoord was wel de betere ploeg en kreeg via Wim Jansen en Benny Wijnstekers wel degelijk kansen de Witte Leeuwen opzij te zetten. Het was echter aan uitblinker Jan Nederburgh te danken dat Telstar lang het doel schoon wist te houden. Kristiansen zal echter de boeken ingaan als de speler die na 76 minuten dan toch eindelijk de Telstar goalie wist te verslaan. Daarop volgde een reactie die dat seizoen niet “des Telstar’s” was. Ondanks de tik die het kreeg te verwerken werd de weg naar voren ingezet en al binnen enkele minuten kwam Telstar via Gerard Staats op 1-1. Telstar nam het initiatief en leek zelfs op weg naar een mooie zege. Die bleef echter uit waardoor Telstar trainer Mircea Petescu na afloop riep “en eigenlijk moet ik nog kwaad zijn omdat we hier een punt hebben laten liggen” (red.destijds kreeg de winnaar 2 punten).

Het is een spaarzaam hoogtepunt in een loodzwaar seizoen voor de Witte Leeuwen, maar het is in de Telstar boeken wel degelijk het best behaalde resultaat in Rotterdam. In de overige 13 wedstrijden behaalde Telstar namelijk geen punten in de kuip.

Bron: telstarfans.nl