Single Blog Title

This is a single blog caption

Bekerhistorie: Telstar halve finalist

Het is vandaag exact 28 jaar geleden dat Telstar haar beste prestatie in de KNVB Beker wist te behalen. Op 31 maar 1992 was het Telstar dat het in de halve finale van de KNVB Beker mocht opnemen tegen Roda JC. Een fantastisch beker seizoen eindigde abrupt door een 3-0 nederlaag van in Kerkrade, maar ook 28 jaar later wordt er met trots teruggekeken naar deze unieke prestatie.

Het team van trainer Niels Overweg kent een goed seizoen, Buiten de zevende plaats in de competitie weet het zich als ware cupfighter te manifesteren. In 1991 zet Telstar haar eerste stappen richting de eindstreep. In de eerste ronde zijn het de amateurs van Elinkwijk die met een 5-0 nederlaag kansloos gelaten worden door doelpunten van Jelle Visser (2), Erik Regtop, Ron de Roode en Ronald Hoop. In de tweede ronde moet Telstar op bezoek bij Eredivisionist RKC Waalwijk. Telstar verkoopt haar huid bijzonder duur. Telstar komt door doelpunten van Hoop en Regtop tot tweemaal toe op voorsprong, maar ziet RKC zich ook tweemaal terug in de wedstrijd knokken. Er is extra tijd voor nodig om de ploegen uit elkaar te halen. En in die extra tijd weet Telstar via Oostrom en wederom Hoop de wedstrijd naar zich toe te trekken en daarmee een grote stunt te bewerkstelligen: 2-4.

Voor Telstar breken drukke weken aan en in 1992 kan het direct vol aan de bak. Er wacht in de 1/8e finale een wedstrijd tegen competitiegenoot FC Eindhoven. De clubs zijn aan elkaar gewaagd. Telstar komt nog wel op voorsprong door een doelpunt van Ron de Roode maar ziet FC Eindhoven vlak voor tijd alsnog gelijk maken. Tot overmaat van ramp komt FC Eindhoven in de extra tijd op voorsprong door wederom Marcel van Helmond. Trainer Niels Overweg ziet het met lede ogen aan, maar hij ziet ook dat met nog ruim 10 minuten te spelen Jelle Visser Telstar op gelijke hoogte brengt. Die stand wijzigt niet waardoor strafschoppen de beslissing moet gaan brengen. Die penaltyreeks lijkt de kant van FC Eindhoven op te vallen als Jan Olde Riekering zijn strafschop mist en FC Eindhoven direct daarna wel weet te scoren. Als Kenneth Goudmijn de kans krijgt zijn ploeg een ronde verder te schieten, zien de ruim 3200 aanwezige toeschouwers dat hij de bal hoog over schiet. Vreugde die al snel omslaat in ontzetting wanneer doelman van Gassel geraakt wordt door een voorwerp uit de tribune. De doelman kan niet verder en moet zich laten vervangen. Hij wordt vervangen door een veldspeler. Die zit direct daarna Sander Oostrom zijn penalty gemakkelijk binnenschieten. Even later is het Telstar doelman Nijkamp die de heldenrol opeist door de volgende strafschop te keren waardoor Telstar een rode verder bekert. Een zege met een wrange bijsmaak.

In de kwartfinale loot Telstar wederom een thuiswedstrijd, en het is er één om van te smullen: HFC Haarlem komt op bezoek. Dat het leeft is wel duidelijk te zien aan de uitpuilende tribunes met 6000 mensen. In de competitie zijn beide clubs aan elkaar gewaagd, maar de bekerwedstrijd laat iets heel anders zien. Een spectaculair begin met doelpunten van Ron de Roode (1-0) en Cees Baas (1-1) in de eerste vijf minuten zorgen er voor dat beide supportersgroepen geen moment rustig kunnen zitten. Het zijn uiteindelijk Roël Liefden en Sander Oostrom (2) die er voor zorgen dat Telstar in de tweede helft uitloopt op haar tegenstander en een 4-1 zege er voor zorgt dat Telstar wederom in de bekende koker meegaat. Men is nog één wedstrijd verwijderd van een finaleplaats.

De loting voor de halve finale koppelt Telstar een het Limburgse Roda JC. Een uitwedstrijd, dus flink wat kilometers voor onze Witte Leeuwen. Roda JC stroomde als Eredivisionist een ronde later in dan Telstar, maar wist met overtuigende cijfers de halve finale te bereiken. Winstpartijen op SV Meerssen (0-2), FC Groningen (2-1) en FC Utrecht (4-1) zorgden voor enorm veel vertrouwen bij de Koempels uit Kerkrade. Maar Telstar mocht dit seizoen niet onderschat worden. De realiteit bezorgde Roda JC een behoorlijk pittige wedstrijd. Een eerste helft waarin Telstar via Oostrom en Hoop de kans mistte om op voorsprong te komen. Pas in de tweede helft wist Roda JC (wat op dat moment zesde stond in de Eredivisie) de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een uur spelen zag Telstar scheidsrechter Dick Jol naar de stip wijzen. Een dubbele straf, want van der Zwaan zag de arbiter van dienst hem zijn tweede gele kaart voorhouden: inrukken. Boerebach bracht Roda JC op voorsprong waarmee zij al met anderhalve been in de finale stonden. Telstar drong wel aan, maar had duidelijk moeite met de numerieke minderheid. In de slotfase zorgden Huiberts en Hanssen er voor dat Telstar alle zicht op de finale kwijtraakte en er slechts een flinke kater overbleef. Een seizoen om trots op te zijn, maar wat waren de Witte Leeuwen dichtbij.

Foto: Kees Blokker