Single Blog Title

This is a single blog caption

Periode 1 start later

De strijd om de periodetitels begint dit seizoen niet in speelronde 1, maar in speelronde 3. De eerste twee wedstrijddagen tellen uiteraard wel mee voor de eindrangschikking. Onder meer vanwege de transfermarkt die kort voor speelronde 3 sluit, heeft het de voorkeur de strijd om de eerste periodetitel pas dan te starten.

Voorgaande jaren werden de 4 periodes van 9 wedstrijden over de eerste 36 wedstrijden gespeeld. De resterende twee speelrondes telden daarna alleen voor de eindrangschikking. Nu is dat, na akkoord door de clubs, omgedraaid.

Periode 1: speelronde 3 t/m 11
Periode 2: speelronde 12 t/m 20
Periode 3: speelronde 21 t/m 29
Periode 4: speelronde 30 t/m 38

De laatste speelronde van een periode betreft altijd een volledige speelronde op dezelfde dag. Overigens kunnen de beloftenteams wél de periodetitel winnen (inclusief Bronzen Stier), maar gaat de bijbehorende ticket voor de nacompetitie naar óf de nummer 2 uit de ranglijst of de eindrangschikking.

45 jaar lang periodetitels
De Jupiler League is uniek in het betaald voetbal vanwege de periodekampioenschappen. Alweer 45 jaar geleden werd op initiatief van de voorzitter van FC Wageningen (Ab Wit) de nacompetitie geïntroduceerd in de Eerste Divisie. En dus ook de strijd om de periodetitels. Hiermee kwam meer spanning in de competitie, omdat clubs met de mogelijkheid van het winnen van een periodetitel het hele seizoen ergens voor konden spelen.