Campagne Stop geweld tegen vrouwen en meisjes.

Telstar spelers in Oranje

Vrijdagavond 3 december a.s. spelen de Witte Leeuwen in het BUKO Stadion tegen VVV-Venlo in het Oranje. Hiermee ondersteunt de club Orange the World. Dit is een wereldwijde campagne van UN Women ondersteund door Soroptimist International, Zonta en VVAO in de regio Kennemerland. Telstar steunt de gelijke rechten voor alle moeders, dochters, zusters, tantes en nichtjes in de wereld. Pieter de Waard, algemeen directeur Telstar: ‘Geweld tegen vrouwen komt uit de tijd dat het normaal was dat een vrouw minder rechten heeft dan een man. Die visie, dat kan echt niet meer. Mannen moeten een belangrijke rol gaan spelen om samen met vrouwen de rechten voor mannen en vrouwen gelijk te trekken. Zo wordt geweld tegen vrouwen voorkomen. Telstar zet zich daar graag voor in. Ook onze eigen speelsters en ons vrouwelijke publiek moeten overal veilig kunnen zijn. Want misbruik, stalking, intimidatie, het is allemaal geweld tegen vrouwen.’


De vier regionale vrouwenclubs komen op voor gelijke rechten van vrouwen, ieder met een eigen specifieke invalshoek. Zonta promoot de actieve deelname van vrouwen aan de maatschappij en het beroepsleven. Soroptimisten hebben vooral gelijke rechten voor vrouwen en meisjes hoog in het vaandel staan. De VVAO is een kennisnetwerk van en voor vrouwen, gericht op economische en maatschappelijke empowerment. UN Women is de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. UN Women zet diplomatieke druk op regeringen om discriminerende wetten en beleid te veranderen.

Telstar geeft een rode kaart voor geweld
In de Serie A wordt jaarlijks een soortgelijke actie uitgevoerd. Op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen door de UN vraagt de Serie A hier aandacht voor met de campagne #unrossoallaviolenza, ofwel een rode kaart voor geweld. Tijdens de speelronde rondom deze internationale dag betreden zowel spelers als scheidsrechters het veld met een rode veeg op hun gezicht. Pieter de Waard Telstar: 'Eigenlijk is het gek dat we zo'n signaal in het hele Nederlandse voetbal niet ook afgeven. Nederland is toch zo'n vooruitstrevend land. Wij willen dit nu als eerste Nederlandse betaald voetbalclub wel doen en hopen dat de KNVB en meer clubs volgen.'

Vrouwenorganisaties komen in actie omdat misbruik door o.a. (ex)partners, familieleden, vrienden, kennissen, coaches, dansleraren, kerkbestuurders moet stoppen. Om aandacht te vragen voor aangiftes van verkrachtingszaken die door gebrek aan mankracht jaren bij de politie blijven liggen. Om bagatellisering tegen te gaan; moord op een vrouw door haar (ex-)partner wordt meestal eufemistisch aangeduid als problemen in de relationele sfeer of als een crime passionnel.

Als je even een paar krantenarchieven induikt vind je vrijwel dagelijks berichten over geweld tegen vrouwen. Vreemd genoeg gaat er niemand de straat op om dat te stoppen. Nergens grote demonstraties om politiek Den Haag ertoe te dwingen meer te doen om geweld aan te pakken en liever nog: te voorkomen. Gek toch? Want elke 8 dagen kost dit in Nederland één vrouw haar leven. Elke dag worden er weer namen van vrouwen aan de lange lijst toegevoegd van al die vrouwen die voor hun leven zijn getekend door seksueel, cyber en/of fysiek geweld.

Naar boven