Single Blog Title

This is a single blog caption

Eredivisie debuut Schoonenberg

Met het verplichte thuiszitten om gezamenlijk de coronacrisis te bestrijden is het ook stil rondom Telstar. In afwachting van wat gaat komen kijken wij de gehele maand april terug op historische gebeurtenissen die de Witte Leeuwen tot deze mooie club hebben gemaakt. Mijlpalen, eerste keren, hoogte en dieptepunten. Vandaag staan wij stil bij de eerste wedstrijd ooit die Telstar in de Eredivisie speelde.

Het was geen dag zoals alle anderen voor Jack Mansell. De trainer van Telstar staat op het punt om met zijn zojuist gepromoveerde elftal te debuteren in de Eredivisie. Op 17 juli 1963 besloten de leden van Stormvogels en VSV middels een stemming om gezamenlijk tot één profclub te komen: Telstar was geboren. In haar eerste seizoen in de Eerste Divisie wordt meteen indruk gemaakt. De Witte Leeuwen maken het spannend tot de laatste wedstrijd, maar de tweede plaats in de competitie is voldoende om directe promotie te bewerkstelligen.

We schrijven 23 augustus 1964. De zenuwen gieren door de lijven. De lijven van de spelers, de stafleden en de bestuurders. De zenuwen breken een enkeling zelfs op. De met grote tamtam aangekondigde vlag wordt voor de ogen van het uitverkochte Sportpark Schoonenberg gehesen. De 14.000 aanwezigen zien inderdaad de vlag met het logo, maar deze hangt wel op zijn kop. Als het maar geen voorteken is. Veel van de bezoekers zullen die dag hetzelfde gedacht hebben: is het niveau van Telstar goed genoeg voor de Eredivisie? Die dag, 23 augustus, is het aan Telstar om dit direct te laten zien tegen ADO Den Haag. En zo geschiedde..

Telstar neemt vanaf het beginsignaal direct het initiatief met onder andere jeugdspeler Herman Seegers. De eerste kansen zijn er voor de mannen in het prachtige wit en de tegenstander lijkt overdonderd. Op het moment dat ADO Den Haag aanzet, doelman Heinz Stuy Telstar behoedt voor een achterstand is het de Hongaarse Spanjaard Janos Beke die het eerste Eredivisie doelpunt maakt op Sportpark Schoonenberg. Een orkaan van geluid valt hem ten deel.

In de tweede helft worden de rollen omgedraaid en speelt met name doelman Stuy een hoofdrol. Een golf van aanvallen zorgt er voor dat de Telstar defensie piept en kraakt. Met nog 25 minuten op de klok is het een heuse scrimmage voor het Telstar doel als basis voor de gelijkmaker. Het is Heynen die het beslissende tikje geeft en ADO op gelijke hoogte brengt.


Als de wedstrijd lijkt af te stevenen op een deling van de punten is het Telstar wat via een vrije trap de mogelijkheid krijgt de wedstrijd alsnog naar zich toe trekken. Het is Piet van der Kuil die Hassie van Wijk vlak voor de doelmond weet te vinden. Hij aarzelt niet en schiet de bal langs de doelman en kroont zich daarmee tot matchwinner van de eerste Eredivisie wedstrijd ooit op Sportpark Schoonenberg.