Single Blog Title

This is a single blog caption

“Denk aan jezelf, denk aan anderen”

Het coronavirus rukt op. Momenteel is de gehele samenleving in achtervolging op de Italiaanse corona-cijfers. De IC-bedden beginnen vol te raken, en meer en meer mensen overlijden aan het virus. De kranten, de sociale media en de tv laten de laatste dagen niks anders meer van zich horen dan: “Houd 1.5 meter afstand. Blijf zoveel mogelijk thuis.” En toch dringt het niet door in de samenleving. Een doorn in het oog voor vele medici, zo ook Ron Peters, clubarts van de Witte Leeuwen.
Ron Peters is naast clubarts en hoofd medische staf Telstar lid van het college van clubartsen en consulenten, huisarts in de regio, voorzitter van de huisartsencoöperatie Zuid-Kennemerland en bovendien lid van het crisisteam huisartsen. “Namens de huisartsen, coördineren wij als crisisteam de eerstelijns zorg in de regio samen met ziekenhuizen en de thuiszorginstellingen.” Over het coronavirus merkt Peters daarbij op dat de regio de fase ingaat waar Brabant anderhalve week geleden was: “De IC’s raken vol. Het wordt heftig.” Aansluitend deelt Ron de videoboodschap van de artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Centraal hierin staat dat de ziekenhuizen nu pas aan het begin van de storm staan en de druk alleen nog maar zal toenemen de komende weken.
Ron noemt dat mensen het virus nog steeds onderschatten en gewoon gezamenlijk over straat blijven gaan. Zijn boodschap klinkt als volgt: “Mensen moeten het coronavirus absoluut niet onderschatten. Denk niet dat je ergens nog naartoe moet. Zeker mensen ouders dan 65, alsjeblieft doe dat niet en blijf gewoon thuis. Haal je boodschappen in huis en houd je kinderen en kleinkinderen op afstand. Het is heel lullig, maar het is gewoon echt zo. Denk aan jezelf!”
Diverse nieuwsmedia hebben het de laatste tijd tevens veel over beschermende kleding. Ook daar heeft Ron een antwoord op: “Gewone bewoners hoeven niet met een mondkapje of handschoenen rond te gaan lopen, ook niet in de Albert Heijn. Was gewoon je handen goed (20 sec), doe er een beetje alcohol op en je bent klaar. Als je dat nou gewoon doet, dan is het prima. Daarnaast de route tussen bijvoorbeeld de supermarkt en huis; snuit niet je neus en zit niet aan je gezicht.”
Link naar videoboodschap artsen Jeroen Bosch Ziekenhuis: https://youtu.be/QmDjEoNhY7M