Single Blog Title

This is a single blog caption

40 jaar later

Dinsdag 27 maart is het exact veertig jaar terug dat Telstar uit de eredivisie degradeerde. Een terugblik.

Na afloop van het seizoen 1976/’77, Telstar eindigde als 14e en De Graafschap en E.V.V. Eindhoven degradeerden, werd al snel duidelijk dat de Velsenaren wederom een moeizaam voetbaljaargang tegemoet zouden zien. Ik noem als voorbeeld het gesteggel rondom het wel of niet aanblijven van Co Stout en Ton Kamphues. De spits en de middenvelder konden zich verheugen op de belangstelling van FC Amsterdam. De overgang van Ton Kamphues naar de club van Dé Stoop was al snel in kannen en kruiken. Naast FC Amsterdam toonden ook FC Den Haag, FC VVV en Sparta interesse in Co Stout. Uiteindelijk vertrok de aanvaller voor 160.000 gulden naar De Lieverdjes. Tegenover hun vertrek stond de komst van zeven spelers zonder eredivisie-ervaring.

Uitgerekend FC Amsterdam was op 14 augustus in het Olympisch Stadion de eerste tegenstander. Telstar verloor dit openingsduel nipt: 2-1. Uiterst wrang was het dat Co Stout de winnende treffer achter Paul van der Meeren schoot. Na vijf nederlagen op rij werd NEC-er Henk Medik aan de selectie toegevoegd. Tegen PSV was hij nog niet van de partij. Telstar verloor. Met 1-0. Willy van der Kuijlen benutte vanaf de stip dit duel. Begin september werd Louis van Gaal gecontracteerd. Hij maakte de overstap vanuit België, FC Antwerpen. Het eerste punt werd op 18 september geboekt. HFC Haarlem werd op 1-1 gehouden. Jos Jonker kopte in de tweede helft Telstar naast de thuisclub. De eerste zege werd op 15 oktober gevierd. Vitesse werd met maar liefst 5-1 verslagen door doelpunten van Torben Mikkelsen, Peter Caljouw, Jos Jonker, Harry Hegeman en John Massa. Pas bij 5-0 redde Bosko Bursac de spreekwoordelijke eer. Op 6 november kwam Feyenoord naar sportpark Schoonenberg. De Rotterdammers hadden veel moeite om de zege te pakken. Door een goal van Aad Mansveld vlak voor rust wonnen zij tegen de verhouding in met 0-1. Tot half november had Telstar en dan vooral trainer/coach Mircea Petescu en voorzitter Ton Zwikstra de hoop op Cornel Dinu gevestigd. De veelvoudig Roemeens international zag na ampèl beraad met zijn bondscoach Kovacs af van een vertrek naar Velsen-Zuid. Rond deze datum was het al lang geen koek en ei meer tussen Telstar en Paul van der Meeren. De keeper meldde zich ziek. Jeugdkeeper Jan Nederburgh nam zijn plaats onder de lat in. Telstar had het met de bekerloting niet getroffen. Op 20 november was AFC Ajax de tegenstander. Het enige lichtpuntje was het optreden van Jan Nederburgh. Hij kon niet verhinderen dat de Ajacieden met een 1-4 zege de volgende ronde bereikten. Na bemiddeling van paviljoenbeheerder Leen Otte keerde Paul van der Meeren op 8 december op het trainingsveld terug. De doelman liet direct weten dat hij dit deed voor de supporters en de spelers en niet voor het bestuur. Bij het ingaan van de winterstop op 18 december stond Telstar stijf onderaan de ranglijst van de eredivisie. Met één zege, drie gelijke spelen en veertien nederlagen behaalden de withemden vijf punten. Zes minder dan de nummer 17, FC Amsterdam.

De eerste wedstrijd na de winterstop was het uitduel tegen FC VVV. Telstar verloor ondanks het uitblinkende duo Louis van Gaal en Ed Kraal met 3-2. Tijdens deze wedstrijd was het hommeles tussen Paul van der Meeren en zijn ploeggenoten. Het eigenwijze gedrag van de goalie werd door de spelers en de club niet geaccepteerd. Eerder op de dag had Van der Meeren de trein gemist die hem en zijn teamgenoten naar Venlo zou brengen. Het bestuur legde de Haarlemmer een boete van 1.250 gulden op. Het betekende voor Paul van der Meeren einde verhaal bij Telstar. Op 29 januari pakte Telstar weer eens een punt. In Rotterdam werd Sparta op 2-2 gehouden. Twee keer Ed Kraal. Door winterse omstandigheden werd er een maand niet gevoetbald. Op 26 februari was HFC Haarlem de eerstvolgende tegenstander. De hekkensluiter won voor de tweede keer dit seizoen: 2-1. Wederom twee goals van Ed Kraal. Na de zeperd tegen AFC Ajax, 7-0 nederlaag, werd een week later koploper PSV knap op 1-1 gehouden. Een hautain PSV kreeg een lesje in werklust. Op tweede paasdag, 27 maart 1978, viel voor Telstar het doek definitief. Degradatie naar de eerste divisie werd een feit. De Velsenaren pakten in eigen huis een punt van NAC. Dit was niet genoeg. Ook FC Amsterdam speelde gelijk (tegen FC Utrecht) en bezegelde het lot van de Velsense club. De laatste vijf wedstrijden in de eredivisie deed Telstar voor spek en bonen mee. Al werden tegen Feyenoord en AZ knappe gelijke spelen behaald. Telstar sloot de allerlaatste wedstrijd in de eredivisie met winst af. FC Volendam werd met 1-0 verslagen. In de 34e minuut scoorde Henk Medik het allerlaatste doelpunt van Telstar op het hoogste niveau.

Aangetrokken: Martin Burgers (NEC), Peter Caljouw (HFC Haarlem, gehuurd), Peter Hendriks (NEC), Rogier Krone (DCG), John Massa (NEC), Torben Mikkelsen (Aarhus, Den) en Ab van Oorschot (FC Dordrecht).
Vertrokken: Gilles Hendrikse (gestopt, afgekeurd), Ton Kamphues (FC Amsterdam), Hans Kok (KIC), Frank Kramer (FC Volendam), Stephen Matic (Rennes, Fra), Henk Pieneman (De Graafschap), Co Stout (FC Amsterdam), John van Velzen (FC Dordrecht) en Jaap Visser (FC Volendam).

Selectie:
Fred Bischot, Karel Blomvliet, Martin Burgers, Peter Caljouw, Hans Driessen, Frans van Essen, Harry Hegeman, Peter Hendriks, Rob Hesta, Jos Jonker, Kees Kerkhof, Raymond Kick, Eddy Kraal, Rogier Krone, Koos Kuut, John Massa, Paul van der Meeren, Torben Mikkelsen, Ab van Oorschot, Nico Schröder, Gerard Staats, Paul Stam, Arno Wellerdieck en Monne de Wit.
Trainers: Mircea Petescu en Kees Kick.

Uitslagen:
FC Amsterdam – Telstar 2-1 Hegeman
Telstar – FC VVV 1-3 Mikkelsen
Telstar – NEC 0-5
FC Den Haag – Telstar 3-0
Telstar – Sparta 0-2
PSV – Telstar 1-0
Telstar – FC Twente 0-5
HFC Haarlem  Telstar 1-1 Jonker
Telstar – AFC Ajax 0-3
FC Utrecht – Telstar 1-1 Jonker
Telstar – Vitesse 5-1 Caljouw, Hegeman, Jonker, Massa, Mikkelsen
NAC – Telstar 2-2 Mikkelsen, Wellerdieck
Telstar – Feyenoord 0-1
Roda JC – Telstar 2-0
Telstar – Go Ahead Eagles 0-6
AZ’67 – Telstar 4-0
FC Volendam – Telstar 2-0
Telstar – FC Amsterdam 0-1
FC VVV – Telstar 3-2 Van Gaal, Kraal
NEC – Telstar 1-0
Telstar – FC Den Haag 0-1
Sparta – Telstar 2-2 Kraal 2x
Telstar – HFC Haarlem 2-1 Kraal 2x
AFC Ajax – Telstar 7-0
Telstar – PSV 1-1 Kraal
Telstar – FC Utrecht 0-2
Vitesse – Telstar 3-2 Kraal, Stam
FC Twente – Telstar 3-0
Telstar – NAC 1-1 Bischot
Feyenoord – Telstar 1-1 G. Staats
Telstar – Roda JC 1-2 Koster (eigen doel)
Go Ahead Eagles – Telstar 5-1 Van Oorschot
Telstar – AZ’67 0-0
Telstar – FC Volendam1-0Medik